Як виростити баклажани з насіння

0 Comments

Головна проблема, яку доводиться вирішувати дачникам, які мріють виростити баклажани, прискорення вегетаційного періоду. У цієї рослини він дуже довгий. І якщо баклажан росте в холодному кліматі, то час цвітіння запізнюватиметься, а плодів можна і зовсім не дочекатися, оскільки настануть осінні холоди.

Починати потрібно з посіву насіння баклажана та грамотного догляду за розсадою докладніше про це можна дізнатися у порадах cадівникам та огородникам, тому що саме у перші місяці закладається база для успішного розвитку овочів.

Сіяти баклажани на розсаду починають ще у лютому. Крайній термін – до десятих чисел березня. Через довгий вегетаційний період багато сортів дадуть перші квіти лише через сто днів після сходів. А насіння прокльовуватиметься приблизно 15 днів!

Ось і порахуйте: посіявши баклажани 21 березня, ви побачите паростки 4-5 квітня, а зацвіте овоч тільки до кінця липня. І це за найсприятливіших погодних умов! Звичайно, якщо дорощувати рослини в теплиці, то терміни посіву можна зрушити, адже серпневі тумани в цьому випадку не стануть на заваді.

Купуючи насіння, варто дотримуватися правил: що холодніше клімат, то коротше має бути в овочів вегетаційний період, тобто. краще набувати ранньостиглих сортів.

Як виростити баклажани з насіння

Особливості посадки баклажанів насінням на розсаду

  1. Коріння баклажану дуже примхливе і пересадок не люблять. Якщо вирощувати паростки без пікірування, тоді через 42-45 днів розсада буде сформована та готова до висаджування на вулицю.
  2. Для пророщування насіння купують торф’яні горщики, з якими потім пересадять баклажани у відкритий ґрунт, не ушкоджуючи коріння. Якщо торф’яних горщиків знайти не вдалося, але є запас часу на пікірування, то орієнтуйтеся, що термін пересадки розсади в ґрунт збільшиться з 45 днів до 60 (рослини довше приживаються). Краще заздалегідь перевірити насіння на схожість, інакше чимало горщиків так і залишаться.
  3. Землю для баклажанів можна купити готову, але варто її перемішати з ґрунтом, в якому сидітимуть дорослі рослини. Так ви «налаштуєте» розсаду на певні умови ґрунту, де їй доведеться рости пізніше, і овоч менше хворітиме. Висаджуйте в кожен горщик по 2-3 зернятка, а коли розсада зійде, зайві відщипнете (але не виривайте!). Всі горщики з посадженим насінням баклажану ставлять у теплу кімнату, де температура не опускається нижче 22˚.

Перенесення для гартування в холодне місце

Як тільки довгоочікувані паростки проклюнулися (приблизний термін через 10-11 днів), всі ємності переносять на тиждень у холодніше місце, де температура повітря 12-16˚. Найпростіше помістити горщики між віконними рамами (якщо стоять дерев’яні вікна) або в холодну кімнату на вікно. Власники приватних будинків можуть виставляти рослини на веранду, якщо прогрівається до потрібного градуса.

Якщо клімат холодний, баклажан ефективніше збільшує густу кореневу систему, а паростки не витягуються.

Як виростити баклажани з насіння

Пікірування (якщо розсада вирощувалася в ящиках)

Через тиждень всю розсаду переносять назад у тепле місце і чекають на появу справжніх листків. Як тільки перший лист розгорнувся, проводять пікіровку тих рослин, які вирощувалися в ящиках. Всі баклажани пікірують у невеликі горщики по одному паростку і прибирають від прямих сонячних променів для кращого приживання.

Додатковий обігрів

Щоб прискорити розвиток паростків, баклажани варто додатково підсвічувати протягом місяця. Найкраще молоді рослини реагують на лампи денного світла.

Готовність розсади до висаджування на вулицю визначають за висотою рослини (більше 20 см) та кількістю справжнього листя (більше 6). Щойно баклажани набрали необхідний обсяг, але в дворі закінчилися останні травневі заморозки, розсаду можна пересаджувати в парничок чи теплицю.

Тепер ви знаєте, як виростити баклажани з насіння і зможете самостійно виростити розсаду цього корисного та смачного овочів.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *